Monday, July 23, 2012

ramadhan : day 2 (actually day 3)

hai ! dari june. ke july. #sebulan sekali updating. oke lew tuh ! >.< jgn lupe membace ye readers !


first of all ! SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN !! kepada muslimin dan muslimat.

" Ya Tuhanku. sesungguhnya hambaMu ini sgt bersyukur kehadratMu kerana memberi nafas sekali lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini. sesungguhnya hambaMu ingin menjadikan ramadhan ini ramadhan yang paling sempurna sepanjang hidup ini sesungguhnya jika ramadhan ini ramadhan yang terakhir buatku. Ya Tuhanku. berikan lah petunjuk buat diriku memimpin diri ini utk kejalanMu. utk mencari rahmatMu Ya Allah. ampunilah segala kesalahanku. sesungguhnya kau maha pengampun dan sesungguhnya. hambaMu ini byk berdosa kepadaMu. kau kuatkan lah imanku. berikanlah aku kekuatan. sesungguhnya aku ingin kejalanMu Ya Allah. panjangkan lah umur kedua ibu dan bapaku. sesungguhnya meraka paling berharga dalam dunia ini buatku Ya Allah. ampunilah dosa dosa mereka, Kau selamatkanlah seluruh umat islam di atas muka bumi ini Ya Allah. sesungguhnya mereka berperang demi agamaMu. amin."

#berdoa untuk diri sendiri keluarga dan seluruh umat. amin.

_________________________________________________________________________

ramadhan : day 1task done : sedekah. first tarawih. mulekan dgn niat yg suci. first day puase. ^_^ serta mohon maaf kepada semua.
#ikhlas utk bantu org sebar dakwah. amin.

mohon ampun dan maaf sempena ramadhan yg dtg.
                              kpd semua yg pernah terasa. maaf. kpd awk awk awk dan awk yg sy pernah menyampah tanpe sb dulu dulu. sorry. mohon ampun dan maaf. andai ni ramadhan terakhir. doakan ianya menjadi yg paling sempurna..
#maafkan semua org.

****************************************************************************Selepas membaca Al Fatihah, kita disunatkan membaca amin yang bermakna "Perkenankanlah ya Allah...". Apabila kita solat berjemaah, maka makmum tidak boleh mendahului bacaan amin imam. Dalam hal ini Abu Hurairah meriwayatkan sebagaimana yang diceritakan oleh Abu Dawud dan Daruquthni dengan sanad yang shahih sebagai berikut: "Adalah Rasulullah SAW apabila telah selesai membaca Ummul Quran (al-Fatihah...) ditinggikan suaranya, lalu baginda membaca amin". Adapun berkenaan dengan ucapan amin makmum dalam solat berjemaah, abu Hurairah meriwayatkan sebagai berikut: "Bersabda Nabi SAW: "Apabila imam membaca aminhendaklah engkau membaca amin, kerana sesungguhnya para malaikat membaca amin bersama dengan bacaan imam. Sesiapa yang bersamaan bacaan aminnya dengan ucapan amin para malaikat, sesungguhnya akan diampunkan (Allah) dosa-dosanya yang terdahulu". (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Mendahului atau ketinggalan daripada Imam
Haram mendahului imam dengan sengaja satu rukun perbuatan dan batal jikan mendahului imam dengan 2 rukun perbuatan. Terkecuali bagi mereka yang jahil atau lupa.
Jika makmum mendahului imam satu rukun dengan terlupa atau tidak sengaja, dia boleh memilih untuk kembali kepada rukun sebelumnya atau tunggu sehingga imam berada pada rukun tersebut. Contoh jika m...akmum rukuk mendahului imam, maka bolehlah dia menunggu sehingga imam rukuk untuk kembali bersama-sama imam.
Bagi makmum yang ketinggalan tanpa uzur, tidak boleh melebihi 2 rukun perbuatan. Contoh, makmum masih berdiri, tetapi imam sudah sempurnakan 2 rukun perbuatan dan menuju sujud.
p/s: tak salah jika nak menambahbaikan ilmu yg ada.
********************************************************************
next
LOCATION: bazaar ramadhan, ampangan

for the first time ever. me jumpe lelaki yg me suke time DARJAH 5.

what ?
ini serius ! hahhahaha. who knows me still remember his face.
and macam biase. orang tak kan ingat my face. >.<
its oke. itu menunjukkan yang ade peningkatan..
nak try tegor.. but ade girl with him.
so. ignore. how lucky i am.

this boy sgt jahat dahulu kala..
sememangnya lelaki yang suke main kejar2 dgn budak gemok ini di sekolah..
hahahaha.. selalulah ajak lumbe lari..
*kes buli
but his the one that i called "fren" !

*hi nizam! hahahaha

                                           

ramadhan : day 2
task done: reading! to get some more info. improve something to be perfect than before.
#cara cara solat berjemaah dengan sempurna.

No comments:

Post a Comment