hehehehhe. tapi kasi tuka. KINA ALSON! hahahaha
oke. sudah. hentikan semua ini. time for MACARONS! sebelum tu. kasi terliur dulu ye.
orait. dah boleh start. atas permintaan ramai. sy masukkan recipes dalam ni ye anak anak.
Bahan-bahan:-
150g Putih Telur ---- Asingkan putih telur dan simpan dalam peti sejuk sekitar 4-5 hari. Keluarkan
pada hari awak nak buat macarons tu dan biarkan pada suhu bilik!!! patuhi PERATURAN!!
100g Gula Caster --- Gula biase tuh..
270g Gula Icing --- Gula biase tuh, blend sampai jadi sehalus dadah.hahahahahahahaha.
Secubit Cream Tartar --- sy tak masukkan. sebab takde. hahahahahahha.
Pewarna -- Gunakan yang pekat. jangan guna yang cair!!kalau tak jadi jgn salahkan org!
Secubit Cream Tartar --- sy tak masukkan. sebab takde. hahahahahahha.
Pewarna -- Gunakan yang pekat. jangan guna yang cair!!kalau tak jadi jgn salahkan org!
Cara-cara buat macarons:-
i. Ayakkan serbuk almond dan gula icing.
ii Putar putih telur sampai bertanduk.
iii Masukkan gula caster dan putar sampai gebu dan bertanduk. ---- Bila angkat pemutar, putih telur tadi tak jatuh. Jangan terlebih putar, ia boleh menyebabkan macarons anda pecah semasa dibakar.INGAT!!
ii Putar putih telur sampai bertanduk.
iii Masukkan gula caster dan putar sampai gebu dan bertanduk. ---- Bila angkat pemutar, putih telur tadi tak jatuh. Jangan terlebih putar, ia boleh menyebabkan macarons anda pecah semasa dibakar.INGAT!!
iv. Masukkan pewarna. Putar sekejap sahaja. Bila dah rata
berhenti putar.
v. Ambil serbuk almond dan gula icing yang diayak tadi dan masukkan ke dalam bekas putih telur yang telah diputar tadi secara
berperingkat. Dalam 4 kali dengan cara kaup balik menggunakan spatula atau
sudip kayu sambil nyanyi lagu owwhhhh bonda ku.....bondaku. si ikan kaloi...... mendayu dayu. kacau perlahan penuh kasih sayang.
vi. Masukkan dalam piping bag dan pipekan bentuk bulat
atas kertas pembakar di atas dulang.
vii. Biarkan macarons rehat selama 30 minit. Biarkan permukaan macarons kering sebelum dibakar, bila disentuh permukaannya agak keras dan tidak melekat pada tangan. Sebelum bakar, pre-heat oven 160ºC selama 10 minit.
vii. Biarkan macarons rehat selama 30 minit. Biarkan permukaan macarons kering sebelum dibakar, bila disentuh permukaannya agak keras dan tidak melekat pada tangan. Sebelum bakar, pre-heat oven 160ºC selama 10 minit.
viii. Bakar macarons dalam 10 minit dalam 160ºC. Bergantung kepada
saiz macarons dan juga jenis oven. Jika saiz macarons kecil, kurangkan masa
membakar.
Biarkan macarons sejuk sebelum anda angkat dari kertas
pembakar.
Bila dah sejuk. angkat. letak filling!!!
Cara membuat filling:
Ikot cita rasa masing masing. kalau nak letak strawberry ke. blueberry ke beri beri ke acai beri ke. semua la boleh. hahaha. macam sy, disebabkan macarons ni MANEH LETING. sy buat filling MASAM. it's a good combinations right? naaaahhh
Bahan bahan:-
200g Cream Cheese
Sebiji lemon
Cara cara:-
Putar Cream Cheese sampai likat. Sagat kan kulit lemon tadi, masukkan dalam cream cheese serta perah semua jus jus lemon itu juga! done!
masuk dalam piping bag, pastu pipe kat center macarons, and sandwich kan nye!
DONE!
Bila dah sejuk. angkat. letak filling!!!
Cara membuat filling:
Ikot cita rasa masing masing. kalau nak letak strawberry ke. blueberry ke beri beri ke acai beri ke. semua la boleh. hahaha. macam sy, disebabkan macarons ni MANEH LETING. sy buat filling MASAM. it's a good combinations right? naaaahhh
Bahan bahan:-
200g Cream Cheese
Sebiji lemon
Cara cara:-
Putar Cream Cheese sampai likat. Sagat kan kulit lemon tadi, masukkan dalam cream cheese serta perah semua jus jus lemon itu juga! done!
masuk dalam piping bag, pastu pipe kat center macarons, and sandwich kan nye!
DONE!
Selepas pipekan atas kertas pembakar, ketuk2
permukaan bawah dulang. Proses ini dilakukan untuk mengeluarkan udara dalam
macarons. Silicone mat dapat mengelakkan macarons anda daripada melekat.
Ianya juga lebih jimat kerana anda boleh basuh dan guna semula berbanding
menggunakan kertas pembakar biasa.Jika tapak macarons anda masih melekat
bermakna macarons anda belum masak sepenuhnya. Jadi masukkan ke dalam oven
selama beberapa minit lagi.
Membuat macarons memerlukan kesabaran dan
ketelitian yang tinggi. Sukatan dan cara pembuatan yang salah akan mempengaruhi
macarons anda.
Sangat elok lah kalau cube nak nak raye ni. hehehehe.
Terima Kasih sudi membaca.
I like it....
ReplyDeleteNk tanye, kalau serbuk almond tu kite tukar dgn serbuk lain boleh ?
ReplyDelete