Friday, July 26, 2013

MACARONS!!

sy ni dah boleh ganti anna alson dah ni. asik la dok post recipes.


hehehehhe. tapi kasi tuka. KINA ALSON! hahahaha




oke. sudah. hentikan semua ini. time for MACARONS! sebelum tu. kasi terliur dulu ye.
















orait. dah boleh start. atas permintaan ramai. sy masukkan recipes dalam ni ye anak anak.

Bahan-bahan:-

150g Putih Telur ---- Asingkan putih telur dan simpan dalam peti sejuk sekitar 4-5 hari. Keluarkan pada hari awak nak buat macarons tu dan biarkan pada suhu bilik!!! patuhi PERATURAN!!
100g Gula Caster --- Gula biase tuh..
180g Serbuk Almond --- kalau tak de. senang je.. kacang almond tuh.. hamek. blend kasi halus halus.



270g Gula Icing --- Gula biase tuh, blend sampai jadi sehalus dadah.hahahahahahahaha.
Secubit Cream Tartar --- sy tak masukkan. sebab takde. hahahahahahha. 
Pewarna -- Gunakan yang pekat. jangan guna yang cair!!kalau tak jadi jgn salahkan org!



Cara-cara buat macarons:-

i.  Ayakkan serbuk almond dan gula icing.
ii  Putar putih telur sampai bertanduk.
iii Masukkan gula caster dan putar sampai gebu dan bertanduk. ---- Bila angkat pemutar, putih telur tadi tak jatuh. Jangan terlebih putar, ia boleh menyebabkan macarons anda pecah semasa dibakar.INGAT!!

iv. Masukkan pewarna. Putar sekejap sahaja. Bila dah rata berhenti putar.

v. Ambil serbuk almond dan gula icing yang diayak tadi dan masukkan ke dalam bekas putih telur yang telah diputar tadi secara berperingkat. Dalam 4 kali dengan cara kaup balik menggunakan spatula atau sudip kayu sambil nyanyi lagu owwhhhh bonda ku.....bondaku. si ikan kaloi...... mendayu dayu. kacau perlahan penuh kasih sayang.



vi.  Masukkan dalam piping bag dan pipekan bentuk bulat atas kertas pembakar di atas dulang.



vii. Biarkan macarons rehat selama 30 minit. Biarkan permukaan macarons kering sebelum dibakar, bila disentuh permukaannya agak keras dan tidak melekat pada tangan. Sebelum bakar, pre-heat oven 160ºC selama 10 minit.

viii. Bakar macarons dalam 10 minit dalam 160ºC. Bergantung kepada saiz macarons dan juga jenis oven. Jika saiz macarons kecil, kurangkan masa membakar.



Biarkan macarons sejuk sebelum anda angkat dari kertas pembakar. 

Bila dah sejuk. angkat. letak filling!!!

Cara membuat filling:

Ikot cita rasa masing masing. kalau nak letak strawberry ke. blueberry ke beri beri ke acai beri ke. semua la boleh. hahaha. macam sy, disebabkan macarons ni MANEH LETING. sy buat filling MASAM. it's a good combinations right? naaaahhh

Bahan bahan:-

200g Cream Cheese
Sebiji lemon

Cara cara:-

Putar Cream Cheese sampai likat. Sagat kan kulit lemon tadi, masukkan dalam cream cheese serta perah semua jus jus lemon itu juga! done!

masuk dalam piping bag, pastu pipe kat center macarons, and sandwich kan nye!
DONE!



TIPS

Selepas pipekan atas kertas pembakar, ketuk2 permukaan bawah dulang. Proses ini dilakukan untuk mengeluarkan udara dalam macarons. Silicone mat dapat mengelakkan macarons anda daripada melekat. Ianya juga lebih jimat kerana anda boleh basuh dan guna semula berbanding menggunakan kertas pembakar biasa.Jika tapak macarons anda masih melekat bermakna macarons anda belum masak sepenuhnya. Jadi masukkan ke dalam oven selama beberapa minit lagi.



PERINGATAN

Membuat macarons memerlukan kesabaran dan ketelitian yang tinggi. Sukatan dan cara pembuatan yang salah akan mempengaruhi macarons anda.



Sangat elok lah kalau cube nak nak raye ni. hehehehe.

Terima Kasih sudi membaca.



2 comments:

  1. Nk tanye, kalau serbuk almond tu kite tukar dgn serbuk lain boleh ?

    ReplyDelete