Saturday, April 7, 2012

jangan bersedih


entry hari ini ditulis atas rassa bersalah saya..
terhadap seorang teman lama..
disini.. jika awak awak membacanya...
ingatlah bahawasanya.. semua yang berlaku..
ada hikmah dia.. setiap benda yang berlaku.. ada sebab nya tersendiri..
atas sebab itu.. saya tidak boleh meminta maaf secara zahirnya..
so.. saya buat entry ini.. supaya awak sentiasa tahu..
even kita bukan kawan lagi dari segi zahirnya.
tidak pernah putusnya hubungan kawan itu secara batinnya..
*ape lak zahir batin ni??? macam RAYE! bunguk.


ape ape je lah...
ada sesuatu yang ingin me kasi kat awak awak tu..

ni bukan entry sendiri..
tapi copy setelah membacanya di internet..
sebab me bukan lah PENCERAMAH BEBAS.. hehehe.

here we go

**************************************************

Jika kita merasa sedih kerana sesuatu menimpa kita seperti kehilangan harta, kesulitan mencari pekerjaan, kematian salah seorang keluarga kita, tidak mendapatkan sesuatu yang kita idam-idamkan, jodoh tidak kunjung datang ataupun yang lainnya, maka ucapkanlah do’a berikut yang diajarkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Tidaklah seseorang ditimpa suatu kegundahan maupun kesedihan lalu dia berdo’a:

“Ya Allah, sesungguhnya saya adalah hamba-Mu, putera hamba lelaki-lelaki dan perempuan-perempuan Mu, , ubun-ubunku ada di Tangan-Mu, telah berlalu padaku hukum-Mu, adil pada ketentuan-Mu. Aku meminta kepada-Mu dengan seluruh Nama yang Engkau miliki, yang Engkau menamakannya untuk Diri-Mu atau yang Engkau ajarkan kepada seseorang dari makhluk-Mu atau yang Engkau turunkan dalam kitab-Mu atau yang Engkau simpan dalam ilmu ghaib yang ada di sisi-Mu. Jadikanlah Al-Qur`an sebagai musim bunga (penyejuk) hatiku dan cahaya dadaku, pengusir kesedihanku serta penghilang kegundahanku.” melainkan akan Allah hilangkan kegundahan dan kesedihannya dan akan diganti dengan diberikan jalan keluar dan kegembiraan.” Tiba-tiba ada yang bertanya: “Ya Rasulullah, tidakkah kami ajarkan do’a ini (kepada orang lain)? Maka Rasulullah menjawab: “Bahkan selayaknya bagi siapa saja yang mendengarnya agar mengajarkannya (kepada yang lain).”(HR. Ahmad no.3712 dari ‘Abdullah bin Mas’ud radhiyallahu ‘anhu, dishahihkan Asy-Syaikh Al-Albaniy, Sheikh SyuĆ¢’aib al-Arnaouth menyatakan Isnadnya Dhaif

Juga do’a berikut ini:

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari gundah gulana, sedih, lemah, malas, kikir, penakut, belenggu hutang dan dari tekanan/penindasan orang lain.”
(HR. Al-Bukhariy 7/158 dari Anas radhiyallahu ‘anhu)

Dan kemudian saya tertarik dengan perenggan ini, saya pernah bace ayat ini.. tapi di ruangan majalah atau suratkhabar.. saya tak ingat.. tapi yang pastinye...akhirnye ayat ini saya dapat temukan jugak siap dengan hadis dan potongan ayat suci lagi..maknanye ape yang saya bace itu bukan lah penipuan..


Hendaklah Menjadi Orang Yang Memberi Pertolongan

Hendaklah bagi orang yang mempunyai kelebihan harta ataupun yang mempunyai kedudukan agar membantu saudaranya yang kurang mampu dan yang mengalami kesulitan.

Allah berfirman

“Dan tolong-menolonglah kalian dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan. Dan bertakwalah kalian kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.”
(Al-Maa`idah: 2)
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

“Barangsiapa menghilangkan satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia dari seorang mukmin, maka Allah akan hilangkan darinya satu kesusahan dari kesusahan-kesusahan hari kiamat. Dan barangsiapa yang memudahkan orang yang mengalami kesulitan maka Allah akan mudahkan baginya di dunia dan di akhirat. Dan barangsiapa yang menutupi aib seorang muslim, maka Allah akan tutupi aibnya di dunia dan akhirat. Dan Allah akan senantiasa menolong hamba selama hamba tersebut mahu menolong saudaranya.”

(HR. Muslim no.2699 dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu)No comments:

Post a Comment